Alla inlägg under augusti 2009

Av miljobloggen - 20 augusti 2009 12:26

Mina rättvisemärkta och ekologiska kläder från People Tree har redan kommit! Bara fem dagar efter att jag la min leverans damp det ner ett stort fint paket med kläder i brevlådan! Och jag är jättenöjd! Allt såg förvisso inte riktigt ut som jag hade tänkt mig men det är ändå jättefint och det bästa är hur bra man känner sig när man har på sig något som har bidragit lite grann till en bättre värld!

 

Läser man på etiketterna som sitter på alla plagg så känns det som att företaget faktiskt har satt tillverkarna först, många gånger känns det ju som att företagen väljer att tillverka ett plagg i rättvisemärkt bomull för att det ska se bra ut, utan att egentligen bry sig om de andra lederna i tillverkningskedjan.

 

Men hela People Trees kläders tillverkningsprocess har skett med hänsyn till både människa och miljö. Ett exempel är koftan jag köpte som är tillverkad av rättvisemärkt och ekologisk bomull som sedan förvandlats till kläder i ett projekt som ger dövstumma kvinnor arbete. Delar av vinsten går dessutom till ett cancersjukhus i södra Indien. Läser man på People Trees hemsida upptäcker man massor med saker som de har tänkt på för att göra så etiska kläder som möjligt.

 Tänk att det faktiskt finns osjälviska företag!  
Av miljobloggen - 15 augusti 2009 19:30

Jag har ju länge talat varmt om rättvisemärkta och ekologiska kläder men nu har jag dessutom gått från ord till handling och beställt mig lite snygga kläder inför hösten från People Tree!

De flesta kläder jag tidigare hittat som är etiskt försvarbara, har varit dyra designerkläder som jag inte haft råd att köpa – hur mycket jag än velat! Istället har jag, de få gånger som jag köpt mig något, handlat på Myrorna och Röda korsets second hand men där är det extremt svårt att hitta det man är ute efter, särskilt med tanke på att varje plagg bara finns i en storlek. Jag blev verkligen frustrerad sist jag var på Myrorna! Och faktum är att jag behöver kläder, det jag har är alldeles utslitet (jag har inte köpte mig nånting nytt på nästan två år).

Men så gick jag in på internet och googlade på ”Fair trade clothing” och hittade People Tree, ett märke som jag dessutom kände att jag kunde lita på eftersom det säljs i Världsbutikerna (dock i ganska magert urval). De har fina, moderna kläder till bra pris – och därtill rea på en hel del av sortimentet!

Det bar mig lite emot att beställa kläder över internet, man vill ju gärna prova kläder innan man köper dem. Men så tänkte jag att om jag inte beställer nu så kommer jag inte köpa mig några kläder alls – och om nu kläderna inte skulle passa, så har pengarna ändå gått till något bra.

Det är väl egentligen för tidigt att säga om jag rekommenderar People Tree eller inte men jag lovar att uppdatera er så fort jag fått min leverans! Den kan ta upp till 14 dagar stod det, vilket förstås är en nackdel liksom den dyra frakten, men förhoppningsvis är det värt det!

Ha det gött!

Av miljobloggen - 1 augusti 2009 12:37

Vilka träningsskor ska man köpa om man vill vara etiskt korrekt?


Det är ju dags för en ny termin och det brukar liksom nyår innebära en nystart med allt vad gäller träning och att komma i form. För mig är nog tröskeln att komma igång ännu större än för de flesta (dock är det ingen ursäkt för att inte träna) eftersom jag behöver ett par nya träningsskor och har ännu inte hittat några som jag är säker på är ett bra val med tanke på hur de producerats.


Är det bättre att köpa skor som med säkerhet tillverkats under goda förhållanden i England eller borde man bidra ekonomiskt till de fattiga i öst - men samtidigt understödja deras dåliga arbetsförhållanden?


Just nu lutar det åt de engelska skorna från New Balance men jag vill gärna höra andras åsikter också!


Läs förresten Rena Kläders skrift om skoproduktionen!

Ovido - Quiz & Flashcards