Senaste inläggen

Av miljobloggen - 21 oktober 2009 21:55

Idag var jag, som jag berättade igår, på Miljögruppsmöte. Vi gjorde inte så mycket den här gången eftersom så många, liksom jag själv, var helt nya och det mest var information. En viktig punkt var också att hitta på ett nytt namn på gruppen eftersom det nuvarande namnet, Uppsala studentkårs miljögrupp, är svårt att hitta på nätet för framförallt utländska studenter som inte har svenska tangentbord med å, ä och ö (vi har dock inte bestämt något nytt namn än).


Men trots att det inte var så mycket verkstad idag var det väldigt roligt för mig som aldrig varit delaktig i någon förening över huvud taget, att träffa människor som verkligen engagerar sig för miljön och för ett hållbart universitet! Särskilt en tjej var väldigt inspirerande eftersom hon var så initiativrik och beredd att lägga ner mycket tid på det här! Själv känner jag att mitt schema är så späckat redan men jag ska göra vad jag kan för att hjälpa till i gruppens projekt. Återkommer mer om våra projekt sen!


Angående mitt mejl till träningsklädestillverkaren Rumpf igår har de inte hört av sig :( Skriver dock om de gör det!


Ha det bra så länge!

ANNONS
Av miljobloggen - 20 oktober 2009 21:23

Gick emot mina principer idag och köpte ett par nya, icke-rättvisemärkte och ej ekologiska träningsskor. Men jag har haft samma träningsskor i flera år och jag har försökt laga dem nu när de börjat falla sönder men det håller inte särskillt bra och de fyller inte heller sin funktion längre. Jag gick in på www.renaklader.se för att söka råd om vad jag borde göra och det som de rekommenderade var att inte bojkotta företagen men att sätta press på dem på olika sätt. Arbetarna vill ju behålla sina jobb hur dåliga villkoren än är eftersom de är de enda möjligheterna för människorna att överleva överhuvudtaget.


Så jag köpte skorna och skrev sedan nedanstående mejl till tillverkaren Rumpf:


Dear contact persons of Rumpf,

 

I love to dance and of course I wish to wear comfortable and functional shoes as I do so. I know your shoes are good in that way but what concerns me is that I find no code of conduct on your page that states your social responsibility towards the people who make your products and in turn the people who supply these manufacturers with material. For instance, are they protected against working with harmful chemicals? And can they join unions to protect their rights to good wages and working conditions - without risking violence and discrimination?

 

I look forward to an answer and hope that Rumpf will decide to be a leading company in both functional dance wear and social responsibility!

 

Sincerely,

 

Sabina Göransson


Inspireras gärna och skicka till företag som ni vill sätta press på!

Uppsala, Sweden

ANNONS
Av miljobloggen - 19 oktober 2009 21:17

Hej!


Åh, jag skäms verkligen att jag inte varit inloggad på nästan två månader! Har börjat en ny utbildning i Uppsala och har haft fullt upp med det! Men från och med nu ska jag försöka uppdatera lite då och då. På onsdag går jag på mitt första möte med Uppsala studentkårs miljögrupp och förhoppningsvis kommer jag att ha något att berätta om den! Eller om nåt annat! Tack också för kommentarerna och vad kul om jag lyckats utöka People Trees kundkrets! Tycker verkligen att det är ett riktigt reko företag och ett mycket bättre alternativ egentligen än ren bojkott eftersom det faktiskt främjar utvecklingen i fattiga länder!

Av miljobloggen - 20 augusti 2009 12:26

Mina rättvisemärkta och ekologiska kläder från People Tree har redan kommit! Bara fem dagar efter att jag la min leverans damp det ner ett stort fint paket med kläder i brevlådan! Och jag är jättenöjd! Allt såg förvisso inte riktigt ut som jag hade tänkt mig men det är ändå jättefint och det bästa är hur bra man känner sig när man har på sig något som har bidragit lite grann till en bättre värld!

 

Läser man på etiketterna som sitter på alla plagg så känns det som att företaget faktiskt har satt tillverkarna först, många gånger känns det ju som att företagen väljer att tillverka ett plagg i rättvisemärkt bomull för att det ska se bra ut, utan att egentligen bry sig om de andra lederna i tillverkningskedjan.

 

Men hela People Trees kläders tillverkningsprocess har skett med hänsyn till både människa och miljö. Ett exempel är koftan jag köpte som är tillverkad av rättvisemärkt och ekologisk bomull som sedan förvandlats till kläder i ett projekt som ger dövstumma kvinnor arbete. Delar av vinsten går dessutom till ett cancersjukhus i södra Indien. Läser man på People Trees hemsida upptäcker man massor med saker som de har tänkt på för att göra så etiska kläder som möjligt.

 Tänk att det faktiskt finns osjälviska företag!  
Av miljobloggen - 15 augusti 2009 19:30

Jag har ju länge talat varmt om rättvisemärkta och ekologiska kläder men nu har jag dessutom gått från ord till handling och beställt mig lite snygga kläder inför hösten från People Tree!

De flesta kläder jag tidigare hittat som är etiskt försvarbara, har varit dyra designerkläder som jag inte haft råd att köpa – hur mycket jag än velat! Istället har jag, de få gånger som jag köpt mig något, handlat på Myrorna och Röda korsets second hand men där är det extremt svårt att hitta det man är ute efter, särskilt med tanke på att varje plagg bara finns i en storlek. Jag blev verkligen frustrerad sist jag var på Myrorna! Och faktum är att jag behöver kläder, det jag har är alldeles utslitet (jag har inte köpte mig nånting nytt på nästan två år).

Men så gick jag in på internet och googlade på ”Fair trade clothing” och hittade People Tree, ett märke som jag dessutom kände att jag kunde lita på eftersom det säljs i Världsbutikerna (dock i ganska magert urval). De har fina, moderna kläder till bra pris – och därtill rea på en hel del av sortimentet!

Det bar mig lite emot att beställa kläder över internet, man vill ju gärna prova kläder innan man köper dem. Men så tänkte jag att om jag inte beställer nu så kommer jag inte köpa mig några kläder alls – och om nu kläderna inte skulle passa, så har pengarna ändå gått till något bra.

Det är väl egentligen för tidigt att säga om jag rekommenderar People Tree eller inte men jag lovar att uppdatera er så fort jag fått min leverans! Den kan ta upp till 14 dagar stod det, vilket förstås är en nackdel liksom den dyra frakten, men förhoppningsvis är det värt det!

Ha det gött!

Av miljobloggen - 1 augusti 2009 12:37

Vilka träningsskor ska man köpa om man vill vara etiskt korrekt?


Det är ju dags för en ny termin och det brukar liksom nyår innebära en nystart med allt vad gäller träning och att komma i form. För mig är nog tröskeln att komma igång ännu större än för de flesta (dock är det ingen ursäkt för att inte träna) eftersom jag behöver ett par nya träningsskor och har ännu inte hittat några som jag är säker på är ett bra val med tanke på hur de producerats.


Är det bättre att köpa skor som med säkerhet tillverkats under goda förhållanden i England eller borde man bidra ekonomiskt till de fattiga i öst - men samtidigt understödja deras dåliga arbetsförhållanden?


Just nu lutar det åt de engelska skorna från New Balance men jag vill gärna höra andras åsikter också!


Läs förresten Rena Kläders skrift om skoproduktionen!

Av miljobloggen - 28 juli 2009 18:50

Jag ska snart flytta till Uppsala och börja plugga vilket också innebär att jag ska flytta ihop med min kille och bli sambo! Det betyder att man måste kompromissa när det gäller vissa saker, och en sak jag måste kompromissa om är min vegetarianism.


Min kille äter helst kött varje dag, två gånger om dagen och jag äter helst inte kött alls (fast jag är ju så jäkla artig att det blir kött hos farmor och inte helt sällan fisk hos mamma). Men det blir ju så onödigt jobbigt att laga två sorters mat varje dag så min kille kom med ett förslag. Vegetariskt på vardagar och kött på helgen. Det kan jag stå ut med, för totalt så vinner ju djuren och miljön på den kompromissen. Och jag är så glad att det var han som kom med förslaget och inte jag! Tänk vilken uppoffring han gör dessutom! Han gillar inte ens grönsaker och bönor, hihi...


Det bästa är att han har tagit på sig att laga maten också! Jag gillar inte att laga mat men han hatar att diska så det blir min uppgift (jag kan tycka det är ganska rogivande faktiskt). Jag tror det kommer att funka alldeles utmärkt att bli sambo!


Hoppas att jag har inspirerat fler köttätar/vegetarianpar! Och ni köttätare: tänk på att det ofta är både hälsosammare och billigare med mer vegetariskt på tallriken!

Av miljobloggen - 14 juli 2009 16:42

Jag lånade en bok på biblioteket igår som hette Stora manualen när man flyttar hemifrån (ska flytta hemifrån i höst) och där läste jag bland annat att det var energisnålare att ha diskmaskin än att diska för hand. Det fick mig förstås att fundera eftersom jag länge hört hur mycket bättre det är för miljön med handdisk. När jag läste följande blogginlägg insåg jag att boken naturligtvis hade en ekonomisk prägel och det var alltså inte intressant hur mycket energi som gått åt vid tillverkningen. Läs gärna Elins inlägg. Tycker hon har uppmärksammat många aspekter av ämnet.


http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/09/grnare-liv-p-ett-r-vecka-27-diskmaskin.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se