Senaste inläggen

Av miljobloggen - 15 mars 2009 09:54

På Svenska Naturskyddsföreningens hemsida (www.snf.se) kan man läsa om hur teknik för att lagra stora mängder koldioxid i marken (och på så sätt undvika att det hamnar i atmosfären) har börjat få allt mer stöd. Inte så konstigt egentligen med tanke på att det finns mycket pengar inblandade och framförallt stora olje- och kolföretag som vill hålla sig vid liv i den hårda klimatdebatten. Men att EU också vill satsa pengar på tekniken tycker jag är ansvarslöst och tyder på kortsiktigt tänkande. Ingen kan ju veta vad koldioxidlagring har för konsekvenser för framtida generationer. Om vi kan satsa dessa pengar på teknik som minskar utsläppen av koldioxid direkt, känns det som ett bättre alternativ än att sopa problemet under mattan.

Av miljobloggen - 6 mars 2009 15:47

Vad brukar du dricka när du går ut och lunchar? Jag dricker nästan alltid vatten när jag är på restaurang, för oftast är det det enda alternativet till den som inte vill dricka Coca-Colas produkter (Cola, Sprite, Fanta m fl.).

Jag har försökt undvika Coca-colas drycker i 4-5 år – till en början för att jag hade läst om hur de förorenade dricksvattnet i Indien, nu för att jag har läst att de anklagats för att ha medverkat i morden på colombianska arbetare som varit medlemmar i facket (källa: http://www.pbs.org/frontlineworld/fellows/colombia0106/) – och det är slående hur ofta man tvingas välja vatten till maten, trots att man kanske är sugen på en sliskig läskedryck.

Den främsta anledningen till att i princip alla restauranger serverar Coca-colas produkter är att Coca-Cola sponsrar dem med kylar som de rengör och reparerar i utbyte mot att restaurangen har deras varor på hyllorna. Dock är Coca-cola skyldiga att låta restaurangen ha andra produkter på 20 procent av hyllutrymmet. Med andra ord: värt att börja fråga efter lite annorlunda läskedrycker när du går ut och äter, eller åtminstone bojkotta Cola och ta en vatten istället (obs! Se upp för Coca-colas eget mineralvatten BonAqua. Utomlands finns även andra varianter som t ex. NaturAqua.). Ett hett alternativ till den vanliga Colan är Ubuntu som är rättvisemärkt, men jag har än så länge bara sett den på Pressbyrån.

Kom ihåg: det är väldigt lönsamt för restauranger att servera Coca-cola när de får gratis kylskåp, men inte om de inte kan sälja de drycker som de köper in.

Av miljobloggen - 24 februari 2009 17:52

Det känns att våren närmar sig! Nog för att det fortfarande är kallt och att det är snö ute, till och med här nere på västkusten, men när solen redan är uppe när man vaknar fylls man med så mycket vårkänslor! På både ont och gott, tror jag.

Våren ger mig känslan av förnyelse och därmed en vilja att förnya mig själv. Att förnya min garderob… Jag är urless på mina kläder och skor! Jag, som i ett tidigare inlägg uppmanade folk att sluta konsumera, jag önskar att jag bara kunde gå in i vilken klädbutik som helst och handla några snygga, billiga t-shirts och byxor!

Jag vet många av mina väninnor som skulle säga att jag ”som redan är så duktig kan väl unna mig att köpa något billigt från H&M, för en gångs skull” men jag kan inte! Och det som hindrar mig är inte så mycket miljökonsekvenserna som det faktum att en annan människa med mycket sämre levnadsvillkor än jag, har slitit i en sweatshop bara för att jag ska få lite flyktig tillfredsställelse.

Ett alternativ skulle vara second hand, och det är definitivt något jag ska kolla in, men det är väldigt tidsödande att leta i andrahandsbutiker och när man väl hittat det man letar efter måste man kanske lägga ännu mer tid på att sy om eller laga. Ett annat alternativ är att köpa etiskt framställda plagg men de är oftast svåra att hitta om man inte letar på internet (och det är alltid en risk med passformen, storleken osv. om man beställer på internet), dessutom kostar det lite mycket för en students plånbok. Såna kläder är nämligen för det mesta ”designade”.

Jag tror det är pengarna som avgör om det blir second hand eller om jag väljer att skämma bort mig själv med något nytt. För er som har det bättre ställt kan jag rekommendera dessa sidor att förnya vårgarderoben på (de två sista har tyvärr bara damkläder men är välsorterade):

http://www.nigelsecostore.com/acatalog/Eco_clothing.html

http://butik.manniskohjalp.se/BizPart.aspx?tabId=1&catId=275&hotId=275

http://www.fashion-conscience.com/default.asp

http://www.equaclothing.com/acatalog/index1.html

  
Av miljobloggen - 9 februari 2009 15:13

Såg på Dokument inifrån om "miljöbilsfebern". Kan vara intressant att se om man vill få en överblick av vad som händer i transportsektorn på miljöfronten. Det kunde dock ha varit mindre splittrat, hade hellre sett en ordentlig redogörelse för vilken etanol som är bra (om det finns bra etanol) och varför, istället för att få en kort presentation av en mängd olika bränslen och biltyper m.m med slutsatsen att vi i framtiden kommer att driva våra bilar på många olika sätt. Känns inte som någon revolutionerande nyhet direkt. Hade gärna också sluppit den dramatiska musiken som spelade i bakgrunden till och från under hela programmet. Det kändes som samma typ av musik de brukar ha när det handlar om en flyktingfamilj som farit illa eller om ett ouppklarat mord. Det var lite smaklöst.


Men kolla gärna in programmet på svt play och säg vad ni tycker! http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran

Av miljobloggen - 1 februari 2009 10:24

Som det miljöfreak jag är, ser jag det som en självklarhet att inte slänga mina kläder innan de slits, men på senaste tiden har jag även gjort det till en vana att laga det som är trasigt och använda det igen. Det känns egentligen också ganska naturligt, en gång i tiden var det till och med normen för hur man skötte sina kläder.

Det senaste jag lagade var ett par skor. Sulorna var helt nedslitna och det läckte in, hälen var också utnött och skavde och skosnörena hade delat sig. Så jag lämnade in dem till skomakaren som fixade sulan för 220 kronor, sydde fast en skinnlapp som jag hade hemma i hälen och sydde ihop de delade skosnörena med några stygn – och voilà! Billigare än ett par nya skor och klart större tillfredsställelse!

Mitt nästa projekt är att brodera över en fläck som jag fått på min vita tröja. Tänkte gå till Röda korsets second hand först och se om de har lite gamla garner.

Av miljobloggen - 26 januari 2009 22:58

Det är verkligen inne att vara ”eko”. Tidningar, tv och bloggar kryllar av tips på vad vi kan köpa för att följa med i den gröna trenden, och allt fler företag marknadsför sina varor som ”naturliga”, ”ekologiska” och ”miljövänliga”. Det har blivit etiskt korrekt att konsumera. För trots att företagen är mer medvetna om miljökonsekvenserna och har fler miljölagar att förhålla sig till än förut, så handlar det fortfarande lika mycket om marknadsföring och om att öka försäljningen.

Men faktum är att i princip allt vi konsumerar tär på vår jord på något sätt. Det spelar ingen roll om det är ett ekologiskt äpple (varifrån har det transporterats?) eller en iPod som ska eliminera behovet av CD-skivor (hur många gånger har du inte bytt ut dina musikspelare de senaste 20 åren?). Och många varor som utger sig för att vara miljövänliga har andra baksidor. Ta ett klädesplagg i ekologisk bomull t ex, vad är det som säger att färgningen av plagget är lika miljövänlig som bomullen?

Så det enklaste sättet att göra något för miljön är helt enkelt att konsumera mindre! Köp inget för att det är ”miljövänligt”, köp det som du behöver men gör ett aktivt val för att göra ditt ekologiska fotavtryck så litet som möjligt. När du köpt det du behöver och råkar få pengar över eftersom du inte har köpt något onödigt, kanske du kan skänka pengarna. Undrar om inte det känns bättre än att lägga pengarna på sig själv…

Av miljobloggen - 19 januari 2009 22:58

Visste ni att det finns en lag i Sverige som säger att de som producerar elektroniska produkter också ska ansvara för att de återvinns? Det är ju en jättebra lag! För varför ska kommunerna bekosta omhändertagandet av elektronik som stora företag tjänar massor med pengar på att sälja billigt och i rasande snabb takt?

Lagen har gällt sedan augusti 2005 och elskrot lämnas på återvinningscentralen precis som förr – men det är alla företagen i Sverige som säljer elektronikprodukter, som bekostar återvinningen utifrån bland annat hur stor försäljning de har. Jag läste att förhoppningen med lagen är att den ska leda till att företag gör lättare återvinningsbara varor och det är ju jättebra! Men återvinning är energikrävande och leder ofta till att kvaliteten på materialet försämras, därför skulle idealet vara långsammare omsättning av ny elektronik snarare än återvinning. Lagen har dock lett till att företagen gör vinster så jag tror tyvärr inte att de sänker produktionen eller ens förbättrar kvaliteten. Men jag hoppas i alla fall att kommunerna har valt att lägga sina extrapengar på någon annan miljösatsning.

Läs mer på: http://www.el-kretsen.se/default____3.aspx

Av miljobloggen - 18 januari 2009 14:57

Ingen kan ha missat det! Vi är inne i en tid av stor förändring och människor från alla sektorer hakar på: Privatpersoner, politiker, företagare. Alla som har förstått vikten av miljöproblemen vet att någonting måste göras nu!


Men utvecklingen går fortfarande för långsamt och i det stora hela har trenden ännu inte vänt! Det krävs att var och en av oss tar ett större ansvar! Vi kan inte bara vänta på politiska beslut (vi måste frammana dem!), vi kan inte bara vänta på att den ultimata tekniska lösningen ska lösa våra problem – vi måste utnyttja de tekniker som redan finns idag men framförallt: fundera över om vår livsstil verkligen är godtagbar.


På den här bloggen vill jag samla information men också tips på vad man kan göra för att belasta miljön så lite som möjligt. Bloggen kommer antagligen också att beröra u-landsfrågor, dels för att människor i syd är de som drabbas hårdast av klimatförändringarna, dels för att mycket av miljöförstöringen sker i just utvecklingsländer och kan härledas till både fattigdom och brist på utbildning.


Jag är ingen expert på det här området men jag har ett stort intresse och är därför tacksam för synpunkter och förslag från alla läsare. Målet med den här bloggen är att skapa engagemang och förhoppningsvis också en större förståelse för världens miljöproblem.

Ovido - Quiz & Flashcards